BLOG

26.07.2023

Microsoft Power BI Yenilikleri

Mayıs 2023 yenilikler ve güncellemelerine göz atın.

Microsoft Power BI

**Power BI yeniliklerinden bahsetmeden önce kısa bir hatırlatma ile yazımıza başlayalım. Power BI Desktop artık Windows 7’de desteklenmiyor. Yalnızca Windows 8 veya daha yeni sürümlerinde destekleniyor.

Microsoft Fabric

·      Power BI Direct Lake modu genel önizleme aşamasında

Direct Lake modu, Power BI’da çok büyük veri hacimlerini analiz etmek için çığır açan yeni bir veri kümesi özelliğidir. Direct Lake, bir Lakehouse uç noktasını sorgulamadan ve power BI veri kümesine veri aktarmak veya çoğaltmak zorunda kalmadan dosyaları doğrudan bir veri gölünden yüklemeyi temel alır. Direct Lake, göldeki verileri doğrudan Power BI altyapısına yüklemek için hızlı bir yoldur ve analize hazırdır. Aşağıdaki diyagramda klasik içeri aktarma ve DirectQuery modlarının yeni Direct Lake moduyla karşılaştırması gösterilmektedir.

No alt text provided for this image

·      Analysis Services’den Power BI Premium geçiş deneyimi genel kullanıma sunuldu.

Anlamsal modelleri Azure Analiz Hizmetleri’nden (AAS) yalnızca birkaç tıklamayla Fabric, Power BI Premium veya Power BI Embedded’e tamamen taşıyabilirsiniz ve mevcut raporları, taşınan veri kümesine yönlendirebilirsiniz. Bu, yalnızca aşağı akış kullanıcıları, raporlar ve otomasyon süreçleri üzerindeki etkiyi en aza indiren sorunsuz bir geçiş deneyimi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda AAS’nin bir üst kümesi olan Fabric ve Power BI’ın daha zengin yetenekler ve daha yüksek ölçeklenebilirlik gibi birçok avantajından yararlanmanıza olanak tanıyor.

microsoft power bi report

·      Power BI Desktop’ta şeridi iyileştirme artık genel kullanıma sunuldu!

Optimize şeridi, üç ana özellikle rapor yazma deneyiminizi geliştirmenize yardımcı olabilir: Görselleri duraklatma, optimizasyon hazır ayarları ve Tüm dilimleyicileri uygula düğmesi.

microsoft power bi report

optimize şeridi

·      Hibrit tablolar genel kullanımda

Gelişmiş Power BI veri kümeleri oluşturanlarınız için heyecan verici haberlerimiz var. İçe aktarma modunu ve DirectQuery modunu tek bir tabloda birleştirmenize izin veren gelişmiş bir bölümleme özelliği olan Hibrit Tablolar artık genel kullanımda! Bu, üretim çözümlerinizin artık içe aktarma modu bölümlerinde depolanan geçmiş veriler için hızlı performansa ve DirectQuery modunda sorgulanan en son verileriniz için gerçek zamanlı veri tazeliğine sahip olabileceği anlamına geliyor.

No alt text provided for this image

·      Microsoft Power BI veri kümeleri için Azure Log Analytics genel kullanıma sunuldu 

Her Power BI çalışma alanı için yeni bir günlük analizi çalışma alanı oluşturması veya analiz etmek istenilen çalışma alanının seçerek belirlemesi gerekiyordu. Bu duyuru ile sınırlama kaldırıldı ve artık birden fazla çalışma alanı tek bir log analizi çalışma alanına bağlanabilir oldu.

Bu eklenen yetenekle, yöneticiler artık herhangi bir Power BI Premium veri kümesi kullanımına, performansına ve kendi premium kapasitelerinde çalışan metriklerine gerçek zamanlı olarak ayrıntılı görünürlük sağlayabilir.

No alt text provided for this image

·      Power BI veri merkezi OneLake veri merkezi olarak güncelleştirildi ve yeniden markalandı 

Yeni OneLake veri merkezi gezgini, kullanıcıların içinde veri öğeleri bulunan çalışma alanları listesine göz atarken doğru veri öğelerini hızlı ve kolay bir şekilde bulmalarını sağlıyor.

No alt text provided for this image

Raporlama

·      Azure haritalar genel kullanıma sunuldu

·      Ölçü temelli veri etiketleri

·      Power BI Desktop’de OneDrive ve SharePoint dosyalarını kullanma

·      Matris erişilebilirliği geliştirmeleri

·      Nesne içi etkileşim – güncelleştirmeler (önizleme)

·      Power BI Desktop’de sorgu sınırlarını ayarlama

Modelleme

·     Yeni DAX işlevi: MATCHBY

 

Veri bağlantısı

·     Şirket içi veri ağ geçidi, Mayıs 2023 sürümü

·     Yeni Veri Al kategorisi: Doku

·     Yeni bağlayıcılar:

o  Microsoft Fabric’te Lakehouse

o  Microsoft Fabric’te Ambar

o  Microsoft Fabric’te KQL veritabanı

o  MongoDB Atlas SQL

o  Celonis EMS

o  CloudBlue PSA

o  SolarWinds Hizmet Masası

·     Birçok güncelleştirilmiş veri bağlayıcısı

Görseller

·     Birçok yeni ve güncelleştirilmiş görsel

Yenilik ve güncellemelerden haberdar olmak, danışmanlık ve eğitimler hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.