BLOG

06.09.2023

Microsoft Power BI Ağustos Yenilikleri

Ağustos 2023 güncellemelerine hoş geldiniz!

Raporlama

  • Yeni düzen değiştirici

Raporlarınızı geliştirirken web ve mobil düzenler arasında hızla geçiş yapmanızı kolaylaştıracak yeni düğmeler ekledi. Yeni değiştirici düğmelerini ekranın alt kısmında, sayfa gezgininin hemen yanında bulabilirsiniz.

bi 1

  • Yeni kabarcık aralığı ölçeklendirme ayarı

Dağılım grafiği ve harita görselleri için yeni kabarcık aralığı ölçeklendirme ayarı sunuldu! Bu ayar, rapor oluşturuculara kabarcık (işaretçi) boyutlarının verilere nasıl tepki vereceği konusunda daha fazla kontrol sağlayarak raporun tercihe göre daha doğru veya ayırt edici olmasına imkan sunuyor.

Bu ayar, biçimlendirme panelinde, dağılım grafikleri için İşaretçiler > Şekil > Aralık ölçeklendirmesinde veya haritalar için Kabarcıklar > Boyut > Aralık ölçeklendirmesinde ayarlanabilir.

**Azure Haritalar grafikleri de gelecek ürün güncelleştirmesinde bu özelliği içerecektir.

bi 2

Yukarıdaki şekilde her ülkenin büyüklüğü Kentsel Nüfusu temsil etmektedir ve bu da y ekseninde gösterilmektedir.

Nesne Üzerinde Etkileşim (Önizleme) – Güncellemeler

  • Nesne üzerindeki menülerde yeniden boyutlandırma ve konumlandırma

Artık nesne üzerindeki menüleri yatay olarak yeniden boyutlandırma özelliği eklendi; Özellikle uzun alan adlarıyla çalışırken faydalıdır.

bi 3

Ayrıca tuval alanından daha iyi yararlanmak için nesne üzerindeki menülerin konumlandırılması da geliştirildi. Daha önce bir görsel tuvalin alt kısmına yakın olduğunda, nesne üzerindeki menü son derece küçüktü ve alan kuyularını görebilmek ve kullanabilmek için kaydırma yapılması gerekiyordu. Artık nesne menüsü yukarı doğru hareket ediyor ve alan kuyucuklarını kaydırmaya gerek kalmadan görünüme getirmek için tuvalin içine doğru uzanıyor.

bi 4

 

  • Nesne üzerinde format alt seçimleri artık spot ışığı ve odak modunda destekleniyor

Bir görseli ön plana çıkarırken veya görseli odak modunda genişletirken, artık stilleri alt seçmek ve formatlamak için nesne üzerinde formatlamayı kullanabilirsiniz.

bi 5

 

Odak modunda, yalnızca ince kenarlıkla format moduna girdiğinizi söylemek zor olabilir. Bu sorunu çözmek için format modunda olduğunuzu ve odak modunda kalırken format modundan nasıl çıkacağınızı daha iyi belirtmek için başlığa bir düğme eklendi.

bi 6

Modelleme

 

  • ORDERBY işlevindeki güncellemeler

Verilerde boşluklar varsa ‘SON BOŞLUKLAR’ veya ‘ÖNCE BOŞLUKLAR’ ekleyerek bunların nereye sıralanacağını belirtebilirsiniz. Örneğin, bu tamamen geçerli bir ifadedir:

bi 7

Boşlukların nasıl işleneceğinin belirtilmesi isteğe bağlıdır ve sipariş yönünün (DESC/ASC) belirtilmesiyle birleştirilebilir. Geçerli değerler şunları içerir:

 

BOŞLUKLAR VARSAYILAN. Bu varsayılan değerdir. Sayısal değerlere yönelik davranış, boş değerlerin sıfır ile negatif değerler arasında sıralanmasıdır. Dizelerin davranışı, boş dizeler de dahil olmak üzere tüm dizelerden önce boş değerlerin sıralanmasıdır.

 

İLK BOŞLUKLAR. Artan veya azalan sıralama düzenine bakılmaksızın boşluklar her zaman başlangıçta sıralanır.

 

BOŞLUKLAR SONUNDA. Artan veya azalan sıralama düzenine bakılmaksızın boşluklar her zaman sonda sıralanır.

 

Veri akışlarında yeni modern veri bağlantısı ve keşif deneyimi

  • Dataflow, Dataflow Gen2 ve Datamart’ta yeni veri bağlantısı ve keşif deneyimi sunuldu

Günümüzde kullanıcılar doğru verileri, doğru bağlantı bilgilerini ve kimlik bilgilerini bulmak için çok zaman harcıyor. Yeni Veri Al deneyimiyle, OneLake veri merkezi aracılığıyla farklı Fabric yapıtlarına göz atmak kolaylaştırıldı. Bu iyileştirilmiş deneyim, süreci hızlandırmayı ve aradığınız verilere mümkün olan en hızlı şekilde yaklaşmanızı sağlamayı amaçlamaktadır.

 

Göl Evleri (Bağlayıcı Güncellemesi)

 

Bu güncelleştirme Lakehouses bağlayıcısında önemli performans iyileştirmeleri içerir. Bu iyileştirmeleri deneyimlemek için Power BI Desktop ve Gateway’in Ağustos sürümüne güncelleme yapmayı unutmayın!

Hizmet

 

  • Direct Lake veri kümeleri için XMLA Yazma desteği

 

Direct Lake veri kümelerinin artık XMLA Yazma işlemlerini destekliyor. Artık Direct Lake veri kümelerini oluşturmak ve yönetmek için favori BI Pro araçlarınızı ve komut dosyalarınızı kullanabilirsiniz.

 

  • Veri Kümesi Genişletme için otomatik kopya senkronizasyonu (önizleme)

 

Veri Kümesi Ölçeklendirme yapılandırma API’leri sonlandırıldı ve replika senkronizasyon özelliği tamamlandı. Özellikle, artık külfetli bir XMLA isteği kullanarak çalışma alanı düzeyinde Ölçeklendirmeyi etkinleştirmenize gerek yok. XMLA komutu kullanımdan kaldırıldı ve çalışmayacak. Veri kümeleri için Power BI REST API’yi kullanarak Ölçek Genişletmeyi veri kümesi bazında etkinleştirebilirsiniz. Otomatik kopya senkronizasyonundan yararlanmak istiyorsanız artık okuma replikalarını manuel olarak senkronize etmeniz de gerekmez. Otomatik kopya senkronizasyonu varsayılan olarak etkindir. Ancak, kontrollü yenileme izolasyonu için bir veri kümesinin okuma/yazma ve okuma replikalarını manuel olarak senkronize etmek amacıyla otomatik senkronizasyonu devre dışı bırakmak da mümkündür.

Mobil

 

Başlangıç içeriğinizi seçin.

Power BI mobil uygulaması kullanıcıları artık Power BI Mobile uygulamasını başlattıklarında hangi öğenin otomatik olarak açılmasını istediklerini seçebilirler. Bu özellik, mobil uygulamalarında çoğunlukla belirli bir öğeyi görüntüleyen ve uygulamayı her açtıklarında uygulamanın ana sayfasında gezinerek zaman kaybetmek istemeyen kullanıcılar için zaman tasarrufu sağlıyor.

 

bi 8

Geliştiriciler

 

 Yayınlanan AppSource görselleri artık İş Ortağı merkezinde ve CRM’de potansiyel müşteriler yaratıyor.

Yakın zamana kadar müşteri adaylarınız yalnızca onları AppSource.com’dan indiren müşterilerden geliyor olabilirdi. Ancak artık hem masaüstü hem de web yerleşik AppSource aracılığıyla Power BI aracılığıyla çok daha fazla potansiyel müşteriye erişebilirsiniz.

Bu yeni potansiyel müşterilere erişmek için İş Ortağı Merkezi’ndeki Yönlendirmeler çalışma alanına gitmeniz yeterlidir. Burada Power BI’dan ve AppSource.com’dan aldığınız tüm müşteri adaylarını görebilirsiniz. Ayrıca, CRM’inizi bağladıysanız onları da orada göreceksiniz.

Power BI’daki bu yeni potansiyel müşterilerden yararlanarak potansiyel olarak daha fazla müşteriye ulaşabilir ve işletmenizin büyümesini artırabilirsiniz. Bu nedenle potansiyel müşterilerinizden haberdar olmak için Yönlendirmeler çalışma alanınızı ve CRM’nizi düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun!

 

Power BI Projesini (PBIP) doğrudan Power BI Desktop’tan yayımlama

Artık Power BI Projesi (PBIP) dosyalarınızı doğrudan Power BI Desktop’tan yayınlayabilirsiniz; böylece Yayınlama özelliğini etkinleştirmek için PBIX olarak kaydetme ihtiyacını ortadan kaldırırsınız.

Açılan bir Power BI Projesinden Dosya > Yayımla > Power BI’da Yayımla’yı seçin veya Giriş şeridinde Yayımla’yı seçin.

 

Hedef çalışma alanını seçin:

PBIP veri kümeniz ve raporunuz (veya yalnızca Canlı Bağlantı olup olmadığını rapor edin) seçilen çalışma alanında yayınlanacak:

Power BI Projeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için şu adresi ziyaret edin: https://aka.ms/pbidesktopdevmode

 

Görselleştirmeler

  • AppSource’ta yeni görseller

Bu güncellemedeki yeni görseller şunlardır:

  • Performans Akışı – xViz
  • BI-Champ’in zaman çizelgeleri
  • Devlup Funnels’a Göre Oluşturulan Çizgi Alanı Çubuk Grafiği
  • Power BI için Galigeo
  • Devlup Funnels’ın radyal grafiği

 

  • Editörün seçimi

 

  • accoPLANNING Enterprise – Planning Power BI Geri Yazma
  • Powerviz’den Sunburst Grafiği
  • VisioChart’tan Power BI için Örümcek Grafiği
  • Gelişmiş Kafes / Küçük Katlar – xViz
  • Detaylandırma Combo PRO
  • Zebra BI Kartları
  • Korumalı HTML Görüntüleyici

 

ZoomCharts’tan Detaya Git Combo Bar PRO

 ZoomCharts’ın Drill Down Combo Bar PRO’su geniş yelpazede özelleştirme seçenekleri sunarak içerik oluşturucuların normal çubuk grafiklerden kutu ve bıyık grafiklerine kadar her şeyi oluşturmasına olanak tanır. Bu görsel aynı zamanda sezgisel grafik etkileşimleriyle birleştirilmiş güçlü grafikler arası filtreleme yetenekleri sunar.

 

ANA ÖZELLİKLER:

 

Çoklu grafik türleri – sütun, çizgi ve alan grafikleri arasından seçim yapın

Tam özelleştirme – X ve Y eksenlerini, açıklamaları, ana hatları ve dolgu ayarlarını özelleştirin

Yığınlama ve kümeleme – normal, %100 orantılı veya sıfır tabanlı yığınlamayı seçin

Statik ve dinamik eşikler – 4 eşiğe kadar ayarlanabilir

Çoklu dokunmatik cihaz dostu – fare ve dokunmatik giriş cihazlarında aynı deneyimi yaşayın

bi 8

 

POPÜLER KULLANIM DURUMLARI:

 

  • Satış ve pazarlama – satış stratejileri, satış sonuçları ve kampanya bazında pazarlama ölçümleri
  • İnsan kaynakları – departmana göre işe alma, fazla mesai ve verimlilik oranları
  • Muhasebe ve finans – bölgeye, ofise veya iş koluna göre finansal performans
  • Üretim – ürün grubuna göre üretim verimliliği ve kalite ölçümleri

 

ZoomCharts Detaylandırma Görselleri, etkileşimli detaylandırmaları, akıcı animasyonları ve zengin özelleştirme seçenekleriyle bilinir. Mobil uyumludurlar ve şunları desteklerler: etkileşimler, seçimler, özel ve yerel araç ipuçları, filtreleme, yer imleri ve içerik menüsü.

 

Powerviz’den Sunburst Grafiği

 

Hiyerarşik verileri kullanıcı dostu ve sezgisel bir formatta görüntülemek için tasarlanmış güçlü bir görselleştirme olan Powerviz’in yeni Sunburst Grafiği’i sunuldu. Eşmerkezli daire tasarımı sayesinde parça-bütün ilişkilerini kolaylıkla görüntüleyebilir ve verilerinizden değerli içgörüler elde edebilirsiniz.

 

Ana Özellikler:

 

  • Zengin Özelleştirme: Kontrol görüntüleme stili, etiketler, Orta daire, dolgu desenleri ve dinamik görüntüler.

 

  • Renk Seçenekleri: Renk körü güvenli seçenekler de dahil olmak üzere 30’dan fazla renk paleti arasından seçim yapın.

 

  • Sıralama: Her seviyeye göre Üst/Alt N’yi kolayca filtreleyin ve geri kalan kategorileri “Diğerleri” olarak gösterin.
  • Koşullu Biçimlendirme: Değer veya kategori kurallarına göre aykırı değerleri kolayca tanımlayın.

 

  • İnteraktif Özellikler: Ayrıntılı keşif için yakınlaştırma, detaya inme ve çapraz filtreleme ile tam etkileşimin keyfini çıkarın.

 

Diğer birçok özellik arasında ek açıklamalar, tablo görünümü, gösteri koşulu ve erişilebilirlik desteği yer alıyordu.

bi 9

Ticari Kullanım Durumları:

 

  • Satış ve Pazarlama: Pazar payı analizi ve müşteri segmentasyonu.

 

  • Finans: Departman bütçeleri ve harcama dağılımı.

 

  • Operasyonlar: Tedarik zinciri yönetimi, üretim sürecindeki verimsizlikleri tespit edin.

 

  • Eğitim: Ders yapısı, müfredat oluşturma.

 

  • İnsan Kaynakları: Organizasyon yapısı, çalışanların demografisi.

 

Lumel’den xViz Performans Akışı

 

Lumel’in xViz Performans Akışı, kurumsal performans yönetimi kullanım senaryoları için etkileşimli KPI ağacı görselleştirmesine sahip entegre bir iş akışı izleme görselidir. Performans Göstergeleri, Trend Çizgileri ve Hedefler, Metrikler ve Varyanslarına ilişkin Gelişmiş Uyarılar ile İnsanlara, Yerlere, Süreçlere ve Varlıklara ilişkin öngörüler sunar.

bi 10

 

Performans Akışı çok çeşitli kullanım durumları için uygundur:

 

Organizasyon Performansı – Performans özelliklerini ve eğilimleri içeren etkileşimli resimli Organizasyon Ağacı Şeması aracılığıyla İK/Çalışan Performansı içgörülerini ortaya çıkarın.

 

Süreç Akışı – Tek bir entegre görünümde bağlantı çizgileri, simgeler, KPI ölçümleri ve trendler içeren Yüzme şeritlerini kullanarak çeşitli aşamalardaki iş akışlarını görselleştirin.

 

Finansal Performans – Puan Kartları veya KPI Ağaçları ile Maliyet Merkezi analizi.

 

Satış Performansı – Ayrıştırma Ağaçları ile Bölge, Departman ve Satış Görevlisi Düzeylerindeki Satış Performansını derinlemesine inceleyin.

 

Görsel aşağıdakiler gibi analitik ve etkileşimli özelliklerle doludur:

 

  • Hızlı arama, yakınlaştırma, alt ağaç analizi vb. dahil olmak üzere etkileşimli hiyerarşi navigasyonu.
  • Visio’daki gibi Yüzme Kulvarlarını Kullanarak Süreçleri Kolaylaştırın
  • Bağlantıları kullanarak gizli/Noktalı bağlantıları ortaya çıkarın
  • Veriye dayalı koşullu biçimlendirme kuralları
  • Son kullanıcılar için Özel Sekmeler

 

Microsoft Power BI danışmanlık ve eğitimlerimiz hakkında bize ulaşabilirsiniz.