BLOG

27.11.2023

Excel’in Yeni toplama fonksiyonları: GROUPBY ve PIVOTBY

Bu işlevler şu anda Windows Excel ve Mac Excel için beta kanalına kayıtlı kullanıcılara sunuluyor.

Excel‘in yeni GROUPBY ve PIVOTBY işlevlerini duyurmaktan heyecan duyuyorum. Bu işlevler, tek bir formül kullanarak veri toplamaları gerçekleştirmenize olanak tanır. Bu işlevler son derece güçlü olmakla birlikte, kullanmaya başlamak da son derece kolaydır. Aslında, basit bir XLOOKUP / ÇAPRAZARA ile aynı sayıda olan yalnızca 3 bağımsız değişkenle bir veri toplama işlemi yapabilirsiniz.

Not: Bunlar önizleme işlevleridir, imzaları ve sonuçları kullanıcı geri bildirimlerine göre son sürümden önce önemli ölçüde değişebilir. Son haline kadar, bunları önemli çalışma kitaplarında kullanmanızı önermiyoruz.

GROUPBY

Basit bir GROUPBY yapmak için sadece 3 argümana ihtiyacınız vardır:

  1. Neye göre gruplanacağı
  2. Toplanacak değerler
  3. Toplama için kullanmak istediğiniz fonksiyon

Örnek kullanım

PIVOTBY

PIVOTBYGROUPBY ile aynıdır ancak sütuna göre de gruplama yapmanızı sağlar.

Argüman olarak fonksiyonlar

Yukarıdaki örneklerde, SUM ve MAX fonksiyonlarını sırasıyla GROUPBY ve PIVOTBY‘ye aktarıyoruz. Bunlar LAMBDA fonksiyonlarıdır, tam olarak “eta indirgenmiş lambda” fonksiyonlarıdır. Karmaşık bir isme sahip olsalar da, kullanımları son derece kolay ve sezgiseldir – LAMBDA fonksiyonları hakkında hiçbir şey bilmenize bile gerek yoktur, sadece bir listeden seçebilirsiniz.

1700076249628?e=1705536000&v=beta&t=O1actkWPGiABEs1I 1aFx dpy4FgbkkthSwUeZa5WQ

İşlev Otomatik Tamamlama Listesi

Ayrıca LAMBDA kabul eden tüm fonksiyonlarımıza eta lambda desteği eklendi ve basit senaryolar için formül okunabilirliğini büyük ölçüde geliştirildi. Aşağıdaki BYCOL örneğini düşünün. Önceden şunu yazmanız gerekirdi:

=BYCOL(C3:F6;LAMBDA(x;SUM(x))

Şimdi ise bu şekilde yazabiliriz;


=BYCOL(C3:F6;SUM)

1700076357025?e=1705536000&v=beta&t=7aKF85viZktltLIjugWqW51uVt8w2 QSD0owcd3EPuw

Sütuna göre TOPLA

 

Fonksiyon Argümanları / Söz Dizimi

GROUPBY ve PIVOTBY, çıktılarını kontrol etmenizi sağlayan ek bağımsız değişkenlere sahiptir. Örneğin, nasıl sıralayacaklarını, verilerinizin başlıklarının olup olmadığını ve bazı değerleri filtrelemek isteyip istemediğinizi kontrol edebilirsiniz.

Söz dizimlerinin tamamını aşağıda görebilirsiniz.

GROUPBY(row_fields,values,function,[field_headers],[total_depth],[sort_order],[filter_array])

PIVOTBY(row_fields,col_fields,values,function,[field_headers],[row_total_depth],[row_sort_order],[col_total_depth],
         [col_sort_order],[filter_array])

GROUPBY ve PIVOTBY neden kullanılır?

Fonksiyonlar olarak GROUPBY ve PIVOTBY hafiftir, tamamen açıklayıcıdır, otomatik olarak güncellenir ve diğer hesaplamaların sonucuna bağlı olabilir. Ayrıca yeni toplama yeteneklerinin kilidini açan LAMBDA fonksiyonlarını kullanarak toplama yaparlar.

Metin değerlerini topladığım aşağıdaki örneği ele alalım. Burada, benzersiz öğeleri ARRAYTOTEXT / DİZİMETİN kullanarak birleştirmeden önce sıralamak için bir LAMBDA kullanıyorum. Bu tür bir toplama işlemi daha önce Excel’de mümkün değildi.

1700076666040?e=1705536000&v=beta&t=izBiQ 38JIZIagvYlvmMeyrU7X8AZ5T8ktTcnhrGzGw

Bonus fonksiyon

Ek bir fonksiyon daha eklendi: PERCENTOF. Bu, ilk bağımsız değişkenini TOPLAYAN ve ikinci bağımsız değişkeninin TOPLAMINA bölen basit bir işlevdir. Tek başına kullanabileceğiniz gibi, yüzdeleri döndürmenize olanak tanıdığı için özellikle GROUPBY ve PIVOTBY ile birlikte kullanışlıdır.

PERCENTOF(data_subset,data_all)

1700076796116?e=1705536000&v=beta&t=y5QznbiTHn0LABHwQuE0p8BCsoOSnLLQ9W9SkzYHBtg

Şirketinize özel düzenlenen Microsoft 365 eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.